Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Swap Anlaşması Yaptı! Swap anlaşması nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) azalan rezervlerini güçlendirmek için Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile 64 milyar TL karşılığı swap anlaşması imzalandı.
Swap Anlaşması Nedir?
Swap anlaşması, yükselmekte olan enflasyon ve döviz kurları sonrası sıkça adı duyulmaya başladı fakat anlamını bilen vatandaş sayısı az. Swap, İngilizce de 'takas' anlamına geliyor. İki tarafın belirli vade ile farklı para birimlerini belirlenmiş bir faiz ile takas yapmaları anlamına geliyor. Swap takaslarında, döviz kurları ile faiz oranlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski azaltmak.
TCMB, azalan rezervlerini güçlendirmek için yurt içi, yurt dışı bankalarla swap anlaşması yani döviz-TL takası yapıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Çin ile 6 milyar, Katar ile 15 milyar ve Güney Kore ile 2 milyar dolar swap anlaşması bulunuyor.
Birleşik Arap Emirlikleri TCMB ile Swap Anlaşması!
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında 64 milyar TL swap anlaşması yapıldı. Swap anlaşmasının nominal büyülüğü karşılıklı olarak 18 milyar dirhem ve 64 milyar Türk Lirasıdır.
Anlaşma, TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ve BAEMB Başkanı Khaled Mohammed Balama tarafından imzalandı.
Anlaşma sonrası TCMB Başkanı Kavcıoğlu, "Bu anlaşma, iki ülke merkez bankasının, ülkeleri arasındaki ekonomik ve mali ilişkilerin geliştirilmesi için yerel para birimleri üzerinden karşılıklı ticaretin derinleştirmesine yönelik kararlılığını göstermektedir." şeklinde açıklama yaptı.
Başkan Khaled Mohammed Balama'nın açıklaması, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile imzalanan bu anlaşma her iki ülkenin finansal konularda, özellikle de iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar alanında ikili iş birliğini artırma iradesinin bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.